Kuptimi i migrenes

Të gjithë kemi dhimbje koke herë pas here, që ndryshojnë shumë në ashpërsi.

Një migrenë është një lloj dhimbje koke e caktuar që nuk mund të mjekohet me përdorimin e qetësuesve themelorë të dhimbjes për shkak të intensitetit të saj, transmeton lajmi.net.

Migrena karakterizohet nga dhimbje koke të rënda që prekin njërën ose të dy anët e kokës dhe shoqërohet zakonisht me simptoma të tjera si nauze dhe të vjella.

Gjatë një sulmi të migrenës, një person mund të përjetojë ndjeshmëri të shtuar ndaj stimujve të tilla si drita, tingulli dhe nuhatja. Shenjat paralajmëruese që shpesh paraprijnë një sulm të migrenës përfshijnë mpirje në njërën ose të dy gjymtyrët, një erë të çuditshme, duke parë dritat e ndezura dhe njolla të verbëra.

Sulmet e migrenës mund të jenë të bezdisshme dhe të rrezikshme pasi ndikojnë rëndë sistemin nervor. Mund të zgjasë midis disa minutave deri në disa orë dhe mund ta detyrojë një person të qëndrojë i qetë derisa dhimbja të qetësohet.

Shkaqet

Askush nuk ka qenë në gjendje të saktësojë saktë migrenat në një kauzë të vetme. Mund të konstatohet dhe i atribuohet vetëm sistemit nervor. Studiuesit gjithashtu kanë identifikuar se migrena mund të jetë e trashëgueshme.

Sidoqoftë, ekzistojnë shkaktarë të zakonshëm të problemit, të cilat përfshijnë mungesën e gjumit dhe ndonjëherë humbjen e një vakti.

Studiues të tjerë kanë identifikuar shkaktarë individualë si dhoma të mbushura, ushqime specifike dhe tërheqje të kafeinës si shkaqe të zakonshme, shkruan alternative medicine. Ndërsa ushtrimi, seksi dhe aktiviteti tjetër intensiv dhe emocional mund të jenë të mira për shëndetin e një personi, stresi i gjerë në trup mund të shkaktojë përfundimisht migrene.

Trajtimi i migrenës

Qasjet popullore për trajtimin e migrenës mund të klasifikohen në dy kategori, domethënë; trajtim akut dhe trajtim parandalues. Mundësia e parë është kur medikamenti i përshkruar gëlltitet gjatë sulmit për ta ndaluar atë.

Kjo është zakonisht shumë më efektive dhe pritet të veprojë brenda një kohe të shkurtër. Qasja e dytë është kur pacienti merr rregullisht ilaçe që ndihmojnë në zvogëlimin ose parandalimin e sulmeve dhe e bën këtë për një periudhë relativisht të gjatë.

Mbi kundër-qetësuesit e dhimbjeve të përdorura për trajtimin akut përfshijnë acetaminofen, aspirinë dhe ibuprofen. Ilaçet e rralla të përdorura për administrimin e migrenave përfshijnë disa ilaçe që fillimisht u krijuan për epilepsi, depresion dhe trajtimin e presionit të lartë të gjakut.

Parandalimi i migrenës

Migrena shpesh shkon e pa diagnostikuar, e patrajtuar dhe mund të prishë cilësinë e jetës së një personi, kështu që është e rëndësishme që kushdo që vuan nga ajo duhet të kërkojë menjëherë kujdesin mjekësor.

Kushdo që përjeton dhimbje koke me shikim të dyfishtë, dobësi, ethe ose konfuzion mendor duhet të kontaktojë një mjek të kualifikuar sa më shpejt të jetë e mundur. Migrena mund të identifikohet zakonisht për dhimbjen e tyre të dobët të ngurtë të buburrecave.

Ndryshimet e sjelljes si dieta me kolesterol të lartë, pirja e duhanit dhe pirja e rëndë duhet të shmangen. Disa dhimbje koke kanë tipare të ngjashme me migrenën, dhe duhet të kërkohet një mjek i kualifikuar për të çuar më tej kuptimin e tyre të sëmundjes./Lajmi.net